El gènere de les xarxes socials: Pinterest i Manteresting

Podria ser divertit dedicar-nos a crear el perfil “personal” de cada xarxa: Twitter podria ser un home jove, de trenta i pocs anys, modern i dinàmic, corrent per món enganxat a l’Iphone; Facebook una noia de vint i llargs, carregada de projectes i amb moltes coses a dir; Hotmail seria un home ja veterà i Gmail una dona ordenada i fineta. L’exercici pot semblar una mica ximplet, subjectiu i totalment irrellevant. Les xarxes socials no en tenen, de gènere. No n’han tingut mai i mai en tindran. O sí?

Enmig de la gran proliferació de xarxes socials, una de les que últimament ha pujat com la pólvora ha estat Pinterest, una xarxa pensada per trobar, filtrar i organitzar imatges, que s’ha convertit en un dels principals generadors de trànsit a Europa i Estats Units. Aquesta xarxa ha causat furor entre un públic majoritàriament femení, de manera que els pins que més abunden són d’imatges relacionades amb moda, decoració, gastronomia, paisatges, fotos romàntiques i creatives i tendències en general.

Aquestes temàtiques, pel que sembla, han acabat generant la fuga del públic més masculí que, malgrat tot, no ha volgut prescindir dels atractius d’aquesta xarxa social. L’alternativa que han trobat és la creació d’un clon: Manteresting, la primera xarxa social dedicada i construïda exclusivament per i per a un públic masculí. Desenvolupada per Jesse Michelsen i Brandon Hess, dos joves empresaris nord americans, Manteresting funciona pràcticament igual que Pinterest però apel·la els homes a compartir-hi imatges, citem literalment, “per satisfer especialment la població masculina”. Entre aquests temes es localitzen tot tipus d’imatges, des de cuina, decoració o paisatges fins a acudits, tecnologia i noves tendències. Però mentiríem si neguéssim que els esports, els cotxes i, sobretot, les dones guapes amb poca roba s’enduen la palma.

No és bo ser taxatiu: no tots els homes fugen de Pinterest, ni tots els que tenen compte a Manteresting comparteixen imatges de dones mig nues com posseïts. Seria injust i fals fer aquesta afirmació. Però no deixa de ser curiós que, mentre la lluita per l’equiparació dels drets de les dones en tots els àmbits de la vida segueix en peu, la diferència dels gèneres es faci palesa en un espai a priori asexuat com les xarxes.

Privacy Preference Center

Skip to content