Ahir vam tenir la possibilitat de visualitzar en primera persona l’emprenedoria social catalana. La participació de Dívik en la presentació de la jornada “Catalunya, referent en emprenedoria social” i la moderació de la taula de diàleg posterior ens va acostar, tant des d’un marc teòric com des d’iniciatives empresarials concretes, a un ecosistema interessantíssim.

Ho dèiem quan obríem la presentació de l’acte: Aquest projecte ens estimulava des d’una doble vessant. Per una banda, periodísticament va ser un luxe poder interlocutar de primera mà amb actors representatius d’aquest moviment: Ship2B, Universitat de Barcelona, Momentum Project d’ESADE, Fundació Joia, Compensanatura, Grup Clade.

Per l’altra, com a emprenedors que som, va ser fantàstic sentir que hi ha una manera diferent de fer empresa, que som molts els que pensem que no tot s’hi val i que el model d’empresa que dibuixa l’emprenedoria social no és cap utopia, sinó una realitat.

 

La coordinadora del programa @EmprenSocial, Maravillas Rojo, citant una expressió que havia sorgit en una reunió de treball de Ship2B, deia que l’emprenedoria social tenia moltes definicions, però sempre amb la voluntat de crear impacte social positiu deliberat i valor econòmic alhora.

Aquest nou moviment fuig de la zona de confort de les subvencions. Treballa innovant solucions, productes, maneres de fer i gestionar… i al cap i a la fi busca un rendiment econòmic que el faci viable, però sempre en equilibri amb un impacte social responsable.

No estem parlant de responsabilitat social corporativa, estem parlant que aquesta responsabilitat és intrínseca a l’ADN del projecte emprenedor, és la sàvia que la fa córrer en paral·lel al rendiment econòmic.

Ahir vam sentir que l’emprenedoria social a Catalunya té un potencial que no se l’acaba. I que pot ser una resposta a la crisi del paradigma empresarial anterior a la crisi econòmica, que ara és ple d’interrogants.

 

Us recomanem navegar pel mapa interactiu d’actors de l’emprenedoria social a Catalunya que es va presentar ahir. Una imatge val més que mil paraules. El mapa mostra visualment la força i el potencial d’aquest múscul emprenedor. Alhora, permet localitzar recursos de manera fàcil per als que vulguin pujar al tren de l’emprenedoria social.

Alguna cosa més estimulant que ser emprenedor o emprenedora amb una nova manera de fer empresa i de fer món diferent?!!!

Emprendre és somiar, diu un bon amic, l’emprenedor en sèrie Xavier Verdaguer. Ahir vam sentir el regust d’un somni meravellós: el de l’emprenedoria social!