El 26 d’abril vam participar com a mentors al Social Startup Meeting Barcelona a la Universitat de Barcelona. De l’experiència en traiem algunes conclusions entorn de les claus que mouen l’ecosistema de l’emprenedoria.

L’SSMB es una trobada d’un cap de setmana en què intervenen persones amb diferents perfils professionals (programació, disseny, màrqueting, desenvolupament de productes, etc.), emprenedores i amb inquietuds socials. L’objectiu és impulsar iniciatives emprenedores socials cooperatives, de base social, tecnològica, medi ambiental, cultural… que es puguin desenvolupar com a negoci després de la trobada. El programa es desenvolupa segons la metodologia d’aprendre creant (“learning by doing”).

Els mentors, en grups de 3, tenien la missió de tutoritzar 3 projectes. En 45 minuts aproximadament, Eva Torrents de Dívik, conjuntament amb els mentors del seu equip (Tomàs Andreu), va tenir l’oportunitat d’interaccionar amb els equips d’emprenedors, fent-los reflexionar des d’una perspectiva externa sobre el model de negoci, el posicionament, el valor diferencial… I sobretot, entorn de la frase: “Quina necessitat resol el teu negoci?”

Em vaig trobar equips que pràcticament havien desenvolupat un pla d’acció, però en canvi no s’havien plantejat ni havien respost aquesta pregunta. El paper ho aguanta tot… Pots tenir un model de negoci genial sobre el paper, però si no resol cap necessitat o la resol sense aportar cap valor diferencial respecte algú altre que ja hi dóna resposta, es millor tornar a repensar el projecte. Com dirien al centre de creativitat Imagine, “Reframe the problem”. Aquesta és una de les fases crítiques per saber si més enllà d’una bona idea hi ha un negoci“, afirma Eva Torrents.

El mentoring o tutorització és un instrument intrínsec a l’emprenedoria perquè sorgeix de l’ADN d’aquest ecosistema, basat en compartir lliurement i sense complexes, en escoltar i acompanyar, sempre en un entorn sota pressió, però positiu.

Iniciatives com la del Social Startup Meeting Barcelona són fantàstiques per incentivar les dinàmiques de l’emprenedoria i, sobretot, per traspassar els actius de l’emprenedoria com a actitud als que hi prenen part.