Utilitzar la comunicació i la creativitat per potenciar l’emprenedoria en adolescents

L’encàrrec era clar per part de les àrees d’educació i de promoció econòmica del Consell Comarcal d’Osona: dissenyar un acte per aconseguir que 400 adolescents d’entre 10 i 12 anys fossin els protagonistes del final del projecte CUEME, un projecte que promou la cultura emprenedora a l’escola.
Els alumnes havien creat de zero diverses cooperatives assistint a tots els processos necessaris: constitució, definició de producte, producció i vendes.
No teníem cap dubte que el punt i final havia de ser la comunicació. Així que vam idear tres grans blocs de treball:

  • Speed dating:
    Vam promoure que més de 300 alumnes practiquessin una tècnica cada vegada més comú en els entorns de l’emprenedoria donant-los un minut i mig per explicar el seu projecte al company de davant.
    Una bubuzela marcava el canvi de lloc. En poc més de 45 minuts, vam aconseguir que els nois i noies haguessin conegut els 13 projectes CUEME de la comarca d’Osona i a 13 nous companys.
  • Set de premsa:
    En paral·lel, els membres de les comissions de comunicació de cada cooperativa eren entrevistats en un set de premsa real.
    Tots van aprendre a gestionar la pressió d’haver d’argumentar davant de càmeres, il·luminació i companys, sense saber exactament què els demanarien

L’acte es va tancar amb un últim bloc en què amb diverses dinàmiques de grup, els participants van haver de fer un esforç de síntesi dels aprenentatges realitzats.

La final de l’acte CUEME a Osona va ser un acte pensat des de i per la comunicació. Els 400 nois i noies que hi van participar van aprendre a: fer un pitch d’un minut i mig per seduir persones que no coneixene; argumentar davant les càmeres els pros i contres dels seus projectes i comprovar que la sintetitzar sempre és més difícil que omplenar fulls amb palla.
Per la nostra banda, vam aprendre que als adolescents, quan se’ls dóna autonomia i la comunicació com a instrument, són increïblement potents!